Tyger, Perstorp och teakmöbler

Förra veckan, när jag var på loppis, stötte jag på ett färgglatt och blommigt tyg. Det fanns 5-10 bitar som såg ut att vara tillklippta för att klä om stolar eller liknande med. Jag är urdålig på textilkunskap, men tack vare den fina retrobloggosfären och de kontakter man skapar här så fick jag ett ”KÖP” tillbaka när jag skickade iväg en bild i ett sms. Det var Gila som började slå i sina böcker och leta i sin kunskapsbank.
Det visade sig att tyget, som för min del lika gärna kunde ha sålts på Åhléns förra sommaren, är designat av Göta Trädgårdh och heter Folklore. Visst är det fint?

Idag var det lugnt och stilla i butiken den sista timmen så då plockade jag fram en pall och en bit Folklore-tyg och möbelspik och hammare och satte igång. Proffsen skulle säkert gråta om de såg mitt högst amatörmässiga jobb, men jag tycker det blev fint.
göta trädgårdhSå här såg den ut innan jag satte tänderna i den.

rea

Det hanns med en ommöblering i butiken idag också. Mysigast blev hörnan med de två pinnstolarna och perstorpbordet med Virrvarrskiva.

virrvarr
Efter att bilden togs dukade jag lite på bordet och pimpade med en trasmatta under. Mamma hjälpte också till. Det är hon som styr skutan imorgon 1 maj och ni är välkomna 12-17 (hörde henne säga att hon nog skulle vara på plats tidigare) då.

Det är lite roligt med just Perstorp. Få av våra kunder här i  Stockholm känner till vad Perstorp är, men de flesta känner till den här typen av bord och kallar dem ”Perstorps”.

Perstorp är, för er som inte vet det, en sjukt liten och lika tråkig by strax väster om Hässleholm i Skåne. Där finns ett företag som heter Perstorp AB och de tillverkar bland annat laminat vilket är namnet på materialet på bordsskivan. Mönstret med alla streck, Virrvarr, är designat av Sigvard Bernadotte.
Mer om företaget kan ni läsa här. 1988 eller nåt prao:ade jag där och har hanterat stora laminatplattor med olika sorters mönster och även gjort egna små verk. Man pressar papper som varvas enligt konstens alla regler, i en stor maskin och ut kommer laminatet.
Mor min satt på näst översta våningen i huvudkontorsbyggnaden och jobbade som vice VD-assistent. Idag säljer vi borden som levt kvar sedan 50-talet och 60-talet.

Vår lilla butik på 30m2 är väldigt välfylld för tillfället, så letar ni teakmöbler så har ni kommit rätt! Här kommer lite bilder! Välkomna till Årsta och retrobutiken tid & rum.

Photo 2013-04-25 14 51 08

Photo 2013-04-23 12 21 45  Photo 2013-04-29 14 05 25

Photo 2013-04-23 13 25 40

Photo 2013-04-25 17 42 19

 

1 tanke på “Tyger, Perstorp och teakmöbler

Vad har du på hjärtat?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s