Be nice

Jag vet inte riktigt hur jag ska säga det, så jag bara skriver och hoppas på att formulera mig förståeligt och väl.

Vi (jag och min mamma som är pensionär) har över 1200 gillare på Facebook och över 800 följare på Instagram och här på hemsidan/bloggen är det mellan 2-600 besök per dag. Det är såklart en underbar känsla. Tänk att vi, två glada amatörer, har startat en butik från ingenting och fått allt detta? På mindre än 2 år.
Vi har skapat massvis med härliga relationer och nya vänskaper har byggts upp. Helt underbart.

Det tar ganska mycket tid att köpa in, demontera, hämta, rengöra, montera, googla, möblera, mäta, fotografera och mått-och-prismärka möblerna i butiken och samtidigt försöka hålla ett lagom sortiment av lampor, porslin, textil, bestick och diverse andra roliga prylar – lägg sen till att uppdatera blogg/hemsida, svara på mail, hålla koll på auktioner, uppdatera Facebook och svara på mail där, ta bilder med Instagram och hålla snyggt i butiken och allt annat som hör till. Men det är sjukt roligt, så jag klagar inte.

Det som däremot gör mig förbaskat ledsen och upprörd är att ett fåtal människor lämnar syrliga kommentarer med sina åsikter om mitt sätt att sköta Facebook och Instagram.
Att jag är inkonsekvent som sätter ut vissa priser och andra inte – varför måste man skriva något sånt?
Jo, jag vet att internet är fritt och att det är väldigt lätt att spotta ur sig det man tycker via tangenterna – jag har hängt på nätet/bloggat/varit ansiktet utåt på en sajt om vartannat sedan 1999 och som tur är har det anonyma ”näthatet” som det kallas i media taggats ner något. Det tar alldeles för mycket energi att bli ledsen, sur och arg för att mindre än en promille av ens kunder/gillare gillar att klämma åt en.
Bara för att man kan så behöver man inte säga precis vad man tycker… Tänk på det!
Är det någon som kan komma att ta illa upp av det jag skriver? Fråga dig själv det innan du kommenterar hos någon på nätet nästa gång. Man får tycka vad man vill, men man måste kanske inte framföra alla sina åsikter.

Jag har satsat allt jag har i tid & rum och jag älskar att jag bestämmer själv över marknadsföring, öppettider, priser, sortiment och personal. Det är en underbar känsla. Helt klart mitt livsverk. Min bebis. Och ja, jag är sårbar just därför.

När det gäller priser så är det så här:

Facebook och Instagram:
Först av allt vill jag, med alla bilder jag lägger upp, visa vad vi har i butiken och hoppas såklart att ni ska komma in och titta själva. Kundmöten är superhärligt och vårt bränsle. Vi har så galet många härliga och återkommande kunder.

Hade vi velat sälja på nätet hade vi haft en webshop och inte en fysisk butik. Därför skriver jag oftast inga priser på nätet.

Vi sätter aldrig priser som är högre än genomsnittet på Tradera eller i liknande butiker. Snarare tvärtom, så försöker vi ligga lite bättre i pris än inne på Söder och i stan.

Ibland skriver jag ändå ut pris – ofta när något är extra bra prissatt eller väldigt efterfrågat. Eller bara för att jag känner för det just då.
Många kommer in i butiken och frågar efter saker och när vi då har fått in just det så försöker jag vara snabb med att fotografera och visa.

Sen händer det ofta att jag, som nu, jobbar hemma. Lägger upp bilder och bloggar när jag inte är i butiken – och då har jag inte alltid priserna i huvudet.

Och, helt ärligt, vi är ingen värderingsfirma, så att fråga vad något kostar för att man har en likadan är helt onödigt. Jag sätter mina priser, du sätter dina.

Vill man veta ett pris så är man mycket välkommen att maila, ringa, sms:a eller komma in i butiken – och tycker man att det är för jobbigt, ja då vet jag inte… Då kanske man ska följa de som har webshop i stället för oss.

Jag försöker fokusera på alla er som gillar och gillar och gillar och tipsar varandra, kommenterar roliga och trevliga saker och delar och förgyller min butikstillvaro på annat sätt, men ibland kommer några få surpuppor åt mig med sina kommentarer och sin ifrågasättning angående prisuppgifter – jag jobbar på att låta det rinna av mig.

Visst, internet är fritt, men jag vill inte ha någon diskussion på varken vår Facebooksida eller mitt Instagramkonto. Speciellt inte från människor med privata/låsta profiler. Det är inte ett stort företag som ligger bakom bokstäverna och bilderna på varken Facebook eller Instagram –  det är JAG och jag är en människa med känslor.

Tack för er förståelse och för att de flesta av er är helt fantastiska!

10 tankar på “Be nice

 1. TACK! Så himla bra skrivet och så jädrans bra att du tar upp det som många säkerligen tänker men inte säger. Som det här med prissättning till exempel. Klart jag säkerligen kan hitta en precis likadan lampa eller tallrik eller stol till ett billigare pris någon annanstans. Och visst, ibland gör jag det – jag fyndar på Blocket emellanåt, eller i nån Röda Korset-butik eller på nån loppis. Men oftast har jag varken tiden eller orken att flänga land & rike runt för att fynda.

  Men att handla hos er ger så mycket mer än ”bara” en fin pryl eller en möbel. Det här är din dröm. Det här är det du gör för att du vill, för att det gör dig till en lyckligare människa och för att kunna försörja dig. Det fattar ju vem som helst att man kan ju inte syssla med välgörenhet, det är ju marginalerna man gör sin business på. Som gör att man reder sig. För det är väl ingen som tror att man blir lyxlirare av att driva en butik?! Eller att det är ett nio-till-fem-jobb? Och de flesta förstår nog inte hur mycket tid och kraft som ligger bakom att den där lampan lyser ordentligt redan från början. Att den är hel och ren. Det är i alla fall jag villig att betala för! Förutom känslan av att mina köp hos dig bidrar till att ni kan fortsätta med det du gör, fortsätta leva din dröm! Det betyder mycket för mig – för jag tänker att om jag tänker på det viset, så kanske andra tänker så för mig eller någon annan en annan gång? Så jag hoppas innerligt att vi är tillräckligt många som fortsätter handla av er så ni kan fortsätta driva er fantastiska butik precis på det sköna sätt ni gör!

 2. Mycket bra skrivet! Tyvärr finns det gnällspikar överallt, men strunta i dem. Låt dem inte stjäla din glädje och energi.
  Jag gillar både dina bilder och texter och önskar verkligen att jag bodde nära din butik – bor ca 100 mil norrut – då skulle jag vara trogen besökare och kund. Men jag har i alla fall lagt in dig på min blogg-koll-lista. Det är kul att följa vad som finns… och är jag till Stockholm tittar jag in!

 3. Jag tycker att du är helt underbart duktig på att uppdatera Instagram och jag gillar det skarpt. Önskar att jag kunde komma och besöka din butik, en vacker dag ska jag se till att göra det 🙂 Resten är jag inte så insatt i, men låt för allt i världen ingen komma åt dig. Vissa människor är bara puckon och det får vi leva med. Det är bara att göra sitt bästa att ignorera och fokusera på allt det bra istället. Det jobbiga är att om man får nio underbara kommentarer och en (1) enda liten dåligt så kommer man bara att ifrågasätta den dåliga. Störa sig och vara besviken. Så är det i alla fall för mig i mitt dagliga arbete. Jag tror att vi måste bli bättre på att strunta i den där ynkliga skiten och se alla de bra sakerna istället. För oftast så är de bra sakerna många fler än de dåliga 🙂 Heja dig i alla fall! Dina Instagrambilder gör mig glad 🙂

 4. Man ska vara precis som man är i riktiga livet…cybervärlden är konstruerad..men det säger ju inte att vi ska agera annorlunda för det…Be nice! bra skrivet och fortsätt så.

 5. Tack för att du står ut med idioterna du tyvärr råkar ut för! Men tanke på all positiv energi du sprider omkring dig så förstår jag inte att folk har mage att vara otrevliga mot dig. Jag tycker att du är grym på så många sätt – som vågar följa din dröm och göra det du vill och som dessutom i alla lägen gör ditt bästa för att höja de du har omkring dig istället för att försöka klättra uppåt på andras bekostnad. Hurra för dig!

 6. ”Folk” är så mycket tuffare/elakare och råare när de sitter bakom sin skärm. Vi har fått några taskiga kommentarer på vår blogg och även om jag inte borde ta åt mig så blir man faktiskt lite ledsen och i bland arg.
  Så jag kan inte bara säga att man skall strunta i kommentarerna för det är inte alltid så lätt. Men du vet att du står över de kommentarerna och det är ju det som räknas.
  Jag har aldrig besökt er butik bara följt er på FB och här i bloggen och jag tycker ni gör ett alledles fantastiskt arbete!!

  Keep it up

 7. Tusentals tack för era fina ord!
  Det är ingen som menar illa tror jag, men ibland måste även jag sätta ner foten och säga stopp. Jag driver min blogg, butik och mina sociala medier på mitt sätt och passar det inte så behöver man inte läsa. Så släpper jag det! 🙂

Vad har du på hjärtat?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s