Blogg och hemsida

Några dagar innan Eli på Femtiotalsjakten bloggade om detta så gick jag och funderade på mitt bloggande här.
Jag funderade på att jag ville skriva något om hur det är att som butiksinnehavare köra blogg och hemsida på samma ställe. För det var inget jag planerat, det bara blev så. Som det mesta i mitt liv. Jag får en idé och funderar ingen längre stund innan jag sätter den i verket. Ungefär så föddes vår butik tid & rum i Årsta.

Min mamma, som jag driver butiken tillsammans med, bodde i Skåne och jag bodde i Stockholm, när det hela startade. I Skåne hade mamma sysslat en del med att köpa och sälja äldre föremål på auktioner och loppisar – själv var jag i ett skede där jag just hade bestämt mig för att sluta jobba inom casinobranschen och satsa på något som JAG ville och tyckte var kul.

Jag var även engagerad i alkoholfrågan och det är därför vi har valt att skänka en del av vår kommissionsförsäljning till Maskrosbarn. De jobbar nämligen med att göra livet drägligare för barn som växer upp i hem där det dricks på ett problematiskt och riskfyllt vis. Man räknar med att över 350.000 svenska barn bor i sådana hem. Vi är glada att det finns människor som lämnar in 50-, 60- och 70-talsgrejer här som de inte vill ha några pengar för – för då kan vi hjälpa till att hjälpa 🙂

Var idén kom ifrån har jag glömt, men en dag började jag titta efter en lokal – kanske mest för att drömma mig iväg lite. Vips fanns den där. Den 35 m2 stora (lilla?!) lokalen på Hjälmarsvägen 33 i Årsta.
Samtidigt höll mamma i Skåne på att packa för att bli Stockholmsbo hon också och för att göra en lång historia kort – mamma flyttade och samma vecka blev lokalen vår. Detta var hösten 2010.

Jag hade sedan tidigare en blogg som handlade om en café/butiksdröm, så jag gjorde om den lite och började blogga om butiksäventyret på samma adress. Butikskonceptet var från början att blanda gammalt och nytt, men bara på någon månad märkte vi att det var en mindre bra idé – och vi lade ner alla inköp av nya pinaler.

Vi var alltså inga hängivna retrofans innan vi öppnade butiken och jag ska villigt erkänna att jag var livrädd första öppetdagen. Tänk om något riktigt proffs skulle komma in och namedroppa och ställa en massa frågor som var rena grekiskan för mig. Det gick bra, det kom en massa Årstafolk och alla var trevliga.  Sen rullade det på…

Några designers, formgivare och tillverkare kände jag inte till. Och gör knappt fortfarande. Jag vet bara vad jag tycker är snyggt och vad som kommer från en annan tid och ett annat rum. Någonstans där släppte jag fram det faktum att jag drogs till formgivningen, materialen och färgerna från 50- och 60-talet och kom senare även att få upp ögonen för 70-talets färggranna dagar då jag själv växte upp. Tidigare hade jag gått och suktat efter Ikeas möbler ur serien ”Stockholm”, men låtit bli att köpa för det ”var ju inte min stil.”

Viktigast för oss i butiken är att våra möbler och grejer andas retro, så jag är superglad att det finns så många kunniga människor där ute som gärna delar med sig av namn och mer information ide fall man vill veta mer än det ögat ser. Det var också så jag började läsa era bloggar där ute – för att jag googlade. I flera månader läste jag utan att lämna några kommentarer. Jag kände mig helt enkelt som en nolla i jämförelse. (hej jantelag!)

Allt eftersom tiden gick, så förstod jag att som butik är det bra att ha en hemsida, med information om erbjudanden, bilder och kontaktuppgifter. Hur skulle det gå till?
Jo, det gick till så enkelt att jag skaffade en egen domän och flyttade bloggen jag redan hade, dit. På WordPress kan man göra olika flikar på sin sida och vips hade vi den infomation tillgänglig som våra intresserade kunder behöver.

Att blogga är något jag gjort både privat och i andra sammanhang i många år och jag tycker om när det blir lite personligt så det visste jag att jag ville fortsätta med. Min förhoppning är att bloggen/hemsidan ska kunna attrahera både kunder som inte vanligtvis läser bloggar och er andra i retro-bloggosfären, för det är en himla bra kanal för att kommunicera vad vi har i butiken för tillfället OCH att lära känna människor som också köper och säljer retroprylar.

Hoppas att ni alla får ut det ni vill av att kika in här!

Så här ser det ut från den plats jag sitter och skriver på nu. Dörren står öppen och ute gassar solen på allt vad den kan. Härliga vårväder!


Butiken är välfylld så känn er varmt välkomna in om ni är ute och rör på er!
Och igen; Tack Eli för ett fint reportage!

4 tankar på “Blogg och hemsida

  1. Underbart skrivet! Vad glad jag blir av din berättelse om hur allt började och hur du förverkligade en dröm : ) Det här måste jag dela på FB… Ha en fin fin dag i solen! Hälsar Karolina – Frau Furtenbach

  2. vilken trevlig berättelse om dej o din mors dröm, att få starta en egen mysig retro butik med så mycke fina möbler o inredningsdetaljer har varit min dröm med,men jag kommer inte längre än megaloppisen i solna med min retro dröm. har varit inne på din sida varje dag o sett allt fint du har. lycka till med din dröm ps. får hem mer grejer i morron,har ingen aning om vad det är så det känns lite som julafton 🙂 vi syns snart kram

Vad har du på hjärtat?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s