Krönika 2011

För ett par timmar sedan stängde vi för sista gången det här året och nu tänkte jag ge mig på en årskrönika. Låt oss titta lite i backspegeln och se vad som hänt…

Januari:
Vi la nytt golv i butiken, målade om väggar och tak, byggde en kassadisk, fixade med alla avtal man måste ha, körde den gamla inredningen till tippen, bar in saker vi samlat på oss, skaffade dekal till skyltfönstret, tryckte visitkort, planerade invigningsfest, prismärkte, lagade allt som var trasigt i butiken, startade vår Facebooksida och den 30 januari öppnade vi!
Jag var så nervös att jag inte visste var jag skulle ta vägen. Tänk om det skulle komma en massa förstå-sig-påare och tro att jag kunde namnet på formgivare, tillverkare och annat. Helt ärligt så minns jag inte en enda av den dagens kunder… Blev livrädd varje gång dörren öppnades och någon kom in 🙂

Februari: Vi kom snabbt på att det är något speciellt med Årsta och människorna där. Titta här vad jag skrev bara efter två veckor. Inga förstå-sig-påare utan bara helt härliga människor.
Men hur såg det ut i butiken? Värsta shabby-chic-känslan ju. Vi hade inte riktigt hittat vår grej ännu.


Mars: Helt klart den månaden då vi började sälja möbler på riktigt. Det var egentligen inte planen men nu i efterhand är vi glada att vi provade. Såå många vackra möbler vi har köpt in och sålt sedan dess. Telefonbänkar, mosaikbord, snurrfåtöljer, teakbyråer, sideboard, sängbord, pallar, stringhyllor och mycket annat.
Jag fick vårkänslor och bakade cupcakes som jag bjöd kunderna på.

April: Det roligaste i april måste ha varit att det kom en kund som egentligen sökte efter en annan butik, men inte hittade den på nätet – oss däremot hittade hon och även soffbordet hon sökt efter länge. I vår butik. Vikten av att synas online 🙂

Maj: Vi var med på vår första Årsta Mercado och lämnade 10 % rabatt till alla som kom därifrån till butiken, den dagen. Man kan säga att vi hade fullt upp på båda ställena och fantastiskt roligt.
Styrelsen i brf:en som vi hyr lokalen av bestämde sig för att det var okej att vi sålde kaffe och även placerade ett par små stolar och bord längs med fasaden på huset. Bara vi inte hade rökande kaffekunder (de på våningarna ovanför har ju rätt att kunna andas frisk Årstaluft), skräpade ner eller tog upp plats på själva trottoaren. Självklart inte 🙂

Juni: Solen kom ofta på besök och vi använde utrymmet utanför butiken för att visa upp saker vi hade inne. Vi fixade en klädbytardag utanför butiken och en massa plagg fick nya ägare – supermysigt! Sen kom midsommar och vi styrde kosan söderöver och kom tillbaka med bilen full.

Juli: I juli månad satte vår försäljning igång på en helt ny nivå – något bra hände och även de dagar vi hade semesterstängt sålde vi ofta något till någon nyfiken kund som kom förbi. Dörren stod givetvis öppen när vi var i den stängda butiken för att ställa i ordning och fixa de nyinkomna sakerna.
Vi var på inköpsrunda i Skåne och ett par andra ställen och när vi kom tillbaka till Stockholm var bilen proppfull med godbitar som snabbt fick nya ägare.

Augusti: Jag stod mer utanför än inne i butiken. Slipmaskinen gick varm och fula slitna bord i teak fick ny finish.
Det var mycket soliga dagar och besöksrekord här på hemsidan. Redaktionen på tidningen ”Hus & hem Retro” hörde av sig och frågade om vi ville vara med i nummer 2 av tidningen. Klart vi ville! Wow så glad jag blev. Minns att jag skrivit på deras Facebooksida dagen innan och när Viveca mailade mig trodde jag att var för att hon sett min kommentar, men den såg hon först när jag sa det. Ännu roligare!
Vi hittade en man utanför stan, som samlat prylar, ryamattor, möbler och gardiner från 50-, 60- och 70-talet och hos honom fyllde vi bilen två gånger till riktigt bra priser.

September: Allt rullade på mycket bra. Det var Årsta Mercado på Årsta Torg igen och även denna gången var det en strid ström till butiken och två mycket glada och nöjda (och trötta) butiksinnehavare som gick till söder och festade till det med en pizza efteråt.
Tack vare varmt och torrt väder kunde vi fortsätta att ha mycket möbler ute på dagarna. Vi skaffade även oss ett förråd och det var en fantastisk känsla att få rensa ut i köket/lagret/kontoret/personalrummet som är ca 8 kvm och alldeles för litet för att vara stökigt.

Oktober: Någon gång under våren lärde jag känna en tjej som kom in i butiken. Jag kallar henne M här. Som så många andra av våra kunder var hon öppen och trevlig och vi började prata och tog lite promenader och sådant.
I oktober månad mötte hon en reporter från den då helt nya tidningen Årsta/Enskede och tipsade dom om oss. Jag kan inte nog tacka dig, fina M för det. Vi fick ett reportage på en helsida i första numret och det fullkomligt strömmade in folk den veckan och vi var så glada och sålde möbler och prylar på löpande band.

November: Ännu en fantastisk månad, rent försäljningsmässigt. Många nya kunder hittade hit och till butiken – säkert mycket tack vare det fina nätverk bland alla retrobloggare! Stort tack till alla er som länkar hit, pratat gott om oss och skickar folk ni känner till vår butik. (vill du stå med i vår länklista så bara hojta till. den har uppdaterats lite dåligt…)
Vi hade en temakväll ”Nytt av gammalt” en onsdagkväll i butiken och sex helt fantastiska tjejer ställde ut och sålde grejer de själva gjort. Huset fylldes av värme och kärlek!

December: Vår första julmånad och till nästa år vet vi lite bättre vad som efterfrågas. Retrobonader och adventsljusstakar i mässing och teak är några av de saker vi ska fylla på rejält med till nästa jul.
Årets julklapp måste dock har varit att vi kunde skänka 1150 kronor till Maskrosbarn, en organisation som jobbar för att stötta barn som växer upp i med missbrukande /psykiskt sjuka föräldrar. Vi skänker en del av pengarna vi får in på kommissionsförsäljning dit även det kommande året.

Nu återstår bara för oss att önska er alla ett riktigt gott slut på år 2011 och säga GOTT NYTT ÅR!

Tusen tack för 2011 – välkomna igen på måndag den 2 januari 12-16.

6 tankar på “Krönika 2011

Vad har du på hjärtat?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s