”Konkollegor”

Igår stod moren i butiken (och sålde Fanett-stolarna det första hon gjorde) och jag var ledig och kunde göra sådant som jag haft på to-do-listan länge. Som att besöka de butiker som några av mina kunder och kommissions-säljare tipsat om.

Solen sken från en klarbå himmel, så jag promenerade runt på Söder med början vid Skanstull. Därifrån tog jag mig österut till Sivletto på Malmgårdsvägen. Jag förstår att hon som tipsat mig om den butiken, gillar den. Man snirklar sig ner för en smal trappa och hamnar rakt in i femtiotalet. Flipperspel, kitschböcker och prickiga klänningar möter en i den stora källarlokalen.

Mestadels säljer de kläder och accessoarer, men också lite presenter och inredning och möbler. Jag blev supertrevligt bemött (erbjuden en kopp kaffe, när jag sa att jag hade retrobutik och mest var nyfiken efter tips från en kund) och kommer definitivt att ta med mig vänner som är på besök eller gillar ”förr-i-tiden”, för deras koncept är verkligen annorlunda och tilltalande!

Nästa stopp var Brandstationen på Krukmakargatan (hittar ingen hemsida) – där jag mer gick in och blev osynlig. Deras sortiment är härligt, men ingen tog någon notis om mig förrän jag ställde en fråga. Jag har full respekt för det, alla jobbar olika, men jag själv uppskattar som kund att bli sedd och åtminstone hälsad på. Det försöker jag vara noga med i min butik. Att hälsa på alla även om jag är upptagen med en kund när någon annan kommer in.
Nåväl, ingen större fara skedd, jag ställde en fråga och fick bra kontakt med killen bakom disken. Jag gillade deras långsmala vinklade lokal och sortimentet är verkligen inspirerande. Industrilampor, skolplanscher och smycken i en härlig blandning. Mest större prylar och inte porslin och småplock i någon större utsträckning. De säljer också på kommission (med samma vinstdelningsvillkor som vi) och jag kommer definitivt att göra fler besök även där.
När jag köper in möbler och grejer till tid & rum så har jag bestämt att de ska vara i fint skick. (vissa klassiker som är väldigt efterfrågade, undantaget) Jag tror att våra kunder, som till största del bor i närområdet och områdena runt omkring uppskattar det, man kan köpa en möbel hos oss och direkt flytta in den i sitt hem utan renoveringskrav. Här hade slitna kryddhyllor och buckiga lampor fått inträde vilket gav en speciell känsla av gammalt. På ett positivt sätt. Det behövs olika inriktningar och stilar eftersom alla är olika.

När jag lämnade deras butik så tänkte jag först gå ut på Hornsgatan, men kände mig lite spänd i kroppen och kände att jag behövde lugn och ro, så jag höll mig på Krukmakargatan och det var kul, för bara några meter längre österut så upptäckte jag en retrobutik. Wigerdahls Värld. De säljer designmöbler och lampor, blandat med en liten del porslin och leksaker från 50 till 70-talet. Även där verkade jag vara osynlig, men ställde en fråga på vilken jag fick svar och sedan gick jag. Varken mer eller mindre. Riktigt schyssta möbler och det är möjligt att jag i framtiden återvänder även dit.

I Årsta finns, som ni kanske vet, tre butiker med second hand / retro/ vintage. Jag tror att man har nytta av varandra mer än vad man skadar varandra genom att etablera sig i samma områden. Om jag är i en skoaffär och inte hittar det jag söker och kan gå in i en annan skoaffär rakt över gatan så gör jag det gärna i min jakt på den rätta skon. Så tror och hoppas jag att våra kunder också tänker. Ganska många gånger när någon kommer in och frågar efter något vi inte har så tipsar jag dem om de andra två butikerna här i Årsta.

Det är Prylboden som ligger på Årstavägen och har öppet onsdag & lördag – där kan man hitta allt mellan himmel och jord till riktiga fyndpriser. Sen är det Årsta Retro som jag inte varit inne hos sedan jag öppnade min egen butik faktiskt. Deras öppettider är oregelbundna och jag hittar inte någon hemsida där heller, men skyltfönstret tittar jag in i ibland när jag är ute och promenera och deras sortiment är lite mer designinriktat än vårt, så jag tror att vi kompletterar varandra bra, vi tre i Årsta.

Nu har jag dessutom tre ”nya” butiker på söder att tipsa mina kunder om, ifall de söker något vi inte har.

Om man ser på sina konkurrenter som kollegor i branschen, så blir det bra tänker jag!
Konkollegor 🙂

Vad har du på hjärtat?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s